مساله گمرکی در خصوص ثبت سفارش کالا وارداتی در سامانه جامع تجارت و ترخیص کالا
در این مقاله سعی داریم در مورد مساله گمرکی در خصوص ثبت سفارش کالا وارداتی در سامانه ثبت سفارش ( سامانه جامع تجارت ntsw ) و ترخیص کالا نکاتی مهم را بیان نماییم تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
نمونه مساله گمرکی در خصوص ثبت سفارش کالا وارداتی در ntsw
الف) مفروضات
۱- کالای ثبت سفارش شده به وسیله شرکت «الف» طبق مندرجات پیش فاکتوربه شرح:
-Spare – parts for motor car لوازم یدکی برای اتومبیل سواری
– کد هشت رقمی ۸۷۰۸۹۱۱۰
– نرخ حقوق ورودی ۱۲ درصد ۴
۴- پس از ورود، صاحب کالا با در دست داشتن اسناد خرید، حمل، ترخيصه،
منطبق با تعریف بند «ش» ماده ۱ قانون گمرک به گمرک مراجعه و کالا را اظهار می نماید. مشخصات فاکتور عین همان مندرجات پیش فاکتور طبق بندا بالاست.
یعنی (Spare parts for motor car) و کد کالا ۸۷۰۸۹۱۱۰.
۵- کالا ارزیابی شده و معلوم گردید که عبارت است از:
-Starter motor and generator for motor cars
– استارترودینام برای خودروهای سواری.
– نرخ حقوق ورودی ۲۲ درصد و کد کالا ۸۵۱۱۴۰۱۰.
شرکت بازرگانی واردات و صادرات
خدمات بازرگانی ، ترخیص کالا و ثبت سفارش واردات کالا تخصص ماست
شرکت ترخیص کالا و بازرگانی صادرات و واردات ” ترخیص کارا “در تمام حوزه های خدمات بازرگانی، واردات کالا ، صادرات، ترخیص کالا از گمرک و … به ارائه خدمات می پردازد.
شما می توانید برای ثبت سفارش کالا از چین ، واردات کالا از چین ، واردات از ترکیه ، واردات از آلمان , واردات از ایتالیا واردات از چین و از سایر کشور ها با ما تماس بگیرید.
برای تماس با کارشناسان شرکت بازرگانی و ترخیص کالا و نیز مشاوره واردات و صادرات می توانید از طریق شماره های زیر اقدام فرمایید :
۰۲۱۲۲۶۳۹۵۷۹ – ۰۲۱۲۲۶۳۹۵۸۰
۶- هردو کالای ثبت سفارش شده مجاز می باشد
۷-گمرک با توجه به مقررات قانون و آیین نامه گمرک) ممکن است صاحب کالا را – تخلف گمرکی محسوب نموده با اخذ مابه التفاوت و جریمه اجازه اداری
فرآیند تشریفات را تا ترخیص کالا به صورت قطعی صادر نماید و يا: – قاچاق گمرکی تلقی نماید که علاوه بر ضبط کالا، مستلزم پرداخت
جریمه ای که حداقل دو برابر ارزش کالاست. سامانه همتا
ب) مطلوبست ۱- چرایی پذیرش ثبت سفارش در سامانه ثبت سفارش ntsw على رغم قيد کلي: «لوازم یدکی اتومبیل
سواری» مندرج در پیش فاکتور؟ (آیا نباید در این مرحله به طور شفاف
معلوم می گردید که منظور از لوازم یدکی، کدام قطعات است؟) ۲- چگونگی پذیرش اظهارنامه علی رغم قید عبارت «لوازم یدکی اتومبیل
سواری» مندرج در پیش فاکتور، فاکتور و اظهارنامه؟ (این در حالی است که نرخ حقوق ورودی گدهای مربوط به لوازم اتومبیل سواری و نرخ حقوق ورودی
آنها متفاوت است.) ٣- تعیین تکلیف صاحب کالا در رابطه با اظهار کالا به شرح موصوف
ج) حل مسئله گزینه اول: ثبت سفارش کالا مستلزم این است که به طور دقیق معلوم شود
و درخواست تسلیم می کند. پیش فاکتور را هم که ارائه میدهد باید به طور صریح و شفاف نام و نوع کالا را بیان نماید. با این حال چون فرض در این است که با همین بیان کلی (لوازم یدکی اتومبیل سواری) ثبت سفارش در ntsw سامانه جامع تجارت را پذیرفته اند، باید منتظر پیامدهای زیان باری بود که در صورت اظهار کالا با همین مشخصات غیرشفاف متوجه صاحب کالا می شود.
نکات مهم
۱-پیش فاکتور باید نام و نوع کالا و سایر مشخصات آن را به گونه ای بیان نماید که از غیر خود آن کالا قابل تمیز باشد. قید عبارات کلی حتی اگر در مرحله ثبت سفارش مورد توجه قرار نگیرد، بعد از ورود یا در جریان اظهاربا ارزیابی کالا، حداقل منجر به ایستایی و تأخیر در ترخیص کالا می شود.
۲-اطلاعاتی که معمولا در یک پیش فاکتور باید انتظار داشت عبارتند از: . تاریخ صدور، مهلت اعتبار از تاریخ صدور ( Validity)، مشخصات خریدار، مشخصات فروشنده، نام و نوع کالا به طور شفاف، سایر مشخصات کامل مثل ویژگی های فیزیکی یا شیمیایی، فنی، مقدار، ارزش، کد کالا، مشخصات بسته بندی، کشور مبدأ، شرايط تحويل (طبق اینکوترمز)، تاریخ و نحوه حمل، شرایط پرداخت، بازرسی فنی کالا ( معرفی یک یا چند شرکت بازرسی)، تکلیف بیمه، عبارتی که مضمون آن با سوگند، دایر به درستی ارزش های صادراتی است و سایر موارد.
در هنگام تماس (حضوری یا از طریق سامانه الکترونیکی برای ثبت سفارش مرجع متولی ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت مجاز است اطلاعات راجع به سامانه فروشنده با : برای احراز صحت صدور پیش فاکتور به وسیله شرکت یا به طور کلی شخصی که پیش فاکتور را صادر نموده را از متقاضی دریافت نماید.
گزینه دوم: پیش فاکتوريا فاکتوری (Proforma invoice) یا (Invoice) که در آن نام
کالا به طور مشخص، کامل و شفاف درج نشده، برای مخاطب با شخصی که به آن مراجعه می کند، قابل فهم نبوده و گروهی از کالا را متبادر به ذهن میکند. این نوع سند را نه میتوان «سند درست» نامید، نه سند خلاف
نکات مهم:
۱-قید «سند» برای سیاهه خرید (Invoice) که به عنوان «سند حسابداری : محسوب می شود مناسب است، همان طور که در حمل ونقل «بارنامه و در حمل و نقل بین المللی «اسناد ترانزیت» با قید «سند» به کار می رود.
۲-منظور از نام کامل کالا این است که شناخت کالا را بدون نیاز به هرگونه پرسشی به طوری که از غير خودش قابل تمیز باشد، میسر سازد.
۳-کالایی که در اسناد خرید تحت عنوان «لوازم یدکی اتومبیل سواری» درج شده می تواند شامل بسیاری کالاها با کدهای گوناگون و نرخ حقوق ورودی متفاوت و شرایط ورود غیر یکسان باشد مثل لوازم موتور، لوازم برقی خودرو، دستگاه های اندازه گیری، لوازم بدنه، یراق آلات، آینه و شیشه خودرو لوازم ترمز، کلاچ، لوازم انتقال نیرو، برف پاک کن و غیره . بنابراین نه میتوان گفت که یک خودروی سواری این لوازم که نامبرده شد را ندارد و نه به طور قطع می توان گفت منظور قید عبارت کلی (لوازم یدکی اتومبیل سواری در سیاهه خرید کدام یک یا چند قلم از اقلام … و بالغ بر صدها از این اقلام است. از این رو این چنین سندی را نمی توان درست یا خلاف خواند، پس قید «نادرست» مناسب آن است.
۴- سند نادرست سندی است که در آن خصوصیات کالا به طور شایسته و بایسته، ذكرنشده است….. سند نادرست، خلاف نیست، درست هم نیست.
۵- سند خلاف» یا «سند خلاف واقع، سندی است که در آن خصوصیات کالایی ذکر شده باشد که با جنس و خصوصیات کالای اظهار شده تطبيق ننماید و یا جعلی باشد.
۶- سند وقتی خلاف است که غیر از کالای مورد ارزیابی باشد. مثلا «سند» «مداد تحریر» را نام برده ولی کالای موجود در گمرک «خودنویس» است.
گزینه سوم: در هنگام پذیرش اظهارنامه و اسناد باید به طور دقیق مندرجات اسناد
با اظهارنامه تطبیق داده شود و در این مرحله که «مرحله اسنادی» است، نام و نوع و کد کالا به طور شفاف در سیاهه خرید و اظهارنامه احراز شود، اما در این مسئله با فرض قبول اسناد نادرست که ممکن است براثر اشتباه صرف بوده باشد، کالا اظهار شده است. در ادامه و بعد از ارزیابی کالا معلوم می شود کالا عبارتست از «استارتر و دینام» با کد ۸۵۱۱۴۰۱۰ و نرخ حقوق ورودی ۲۲ درصد یعنی ۱۰ درصد بیشتر از اظهار صاحب کالا. بنابراین گمرک با مشاهده مغایرت
با دو احتمال روبه رو می باشد: اول: اظهار صاحب کالا تخلف گمرکی است. در این صورت علاوه بر اخذ
مابه التفاوت حقوق ورودی، جریمه ای که حداقل آن ۱۰ درصد مابه التفاوت و حداکثر آن صددرصد مابه التفاوت است، اظهار اولیه اصلاح شده و ترخیص کالا به شرط اینکه اختلاف دیگری مثل اختلاف ارزش، مقدار و غیره نداشته باشد یا به طور کلی موانع دیگری وجود نداشته باشد، صورت میگیرد.
نکات مهم:
۱-پیش فاکتور و سیاهه «نادرست، به تنهایی مشمول جریمه نمی باشد، من اینکه اظهار خلاف متضمن زیان مالی صورت گرفته باشد که مشمول جريمه تخلفات گمرکی است که میزان آن حداقل ۱۰ درصد و حداکثر صددرصد مابه التفاوت است، مگر اینکه مابه التفاوت بین اظهار صاحب کالا و استنباط
یک بیش از ۵۰ درصد حقوق ورودی باشد که در این صورت حداقل جریمه .۵ درصد مابه التفاوت است…. (تبصره ۱ ماده ۱۰۸ قانون گمرک)
۲-به طور کلی وجود هر نوع مغایرت بین اظهار کالا (پیش از ترخیص کالای ورودی از گمرک) و نتیجه ارزیابی گمرک، که موجب زیان مالی دولت گردد، علاوه بر اخذ مابه التفاوت، به تشخیص رئیس گمرک مستلزم جریمه معادل ۱۰ درصد تا صددرصد مابه التفاوت است، مگر اینکه مابه التفاوت حقوق ورودی بیش از ۵۰ درصد حقوق ورودی باشد که در این صورت حداقل جریمه ۵۰ درصد مابه التفاوت است
۳-مغایرت های موجود در سیاهه خرید (Invoice) راجع به سایر مشخصات کالا (غیراز نام و نوع کالا) مثل ارزش، مقداریا میزان کالا دلیل بر «نادرست» بودن یا خلاف بودن سند نیست.
۴-اکردرسندی (Invoice)، ارزش کالا A دلار و تعداد کالا ۱۰۰۰ واحد یا وزن کالا ۱۰۰ کیلوگرم باشد، به چنین سندی نه نادرست و نه سند خلاف، هیچکدام را نمی توان اطلاق نمود، بلکه برعکس این سند به خودی خود درست است.
۵-اینکه میگویند «هر سندی به خودی خود درست است مگر خلاف آن ثابت شود.» در خصوص مشخصاتی مثل ارزش، تعداد، علامت و سایر جزییات (غیراز نام، نوع و کد کالا) است.
۶-در بیان احکام (مصاديق قانونی راجع به «قاچاق، در جایی ارتباط سند نادرسته با قاچاق مشاهده نمی شود.
دوم: اگر گمرک، اظهار کالای موضوع این مسئله را قاچاق تلقی کند تنها می تواند با استناد به مدلول بند «ح» ماده ۱۱۳ قانون گمرک به شرح زیر باشد
بند «ح» … کالای مجاز یا مجاز مشروطی که تحت عنوان کالای مجازیا مجاز مشروط دیگری که جمع حقوق ورودی آن کمتر است، با نام دیگروبا استفاده از اسناد خلاف واقع اظهار شود …
بنابراین لازم است بدانیم هرگاه یکی از سه مشخصه مذکور در این بند یعنی – عنوان کالای مجاز … دیگر – نام دیگر
– اسناد خلاف واقع
محقق نشده باشد، بحث قاچاق منتفی است، چه رسد به اینکه دو یا هر سه مورد احراز نشود.
همانطور که فرض شده ممکن است گمرک استدلال کند که: ۱- تعرفه یا کد (عنوان) کالای مجازی اظهار شده است که با شماره ۸۷۰۸۹۱۱۰
در جدول تعرفه ضمیمه کتاب مقررات صادرات و واردات با نرخ حقوق ورودی ۱۲ درصد نشان داده می شود، در حالیکه کد کالا ۸۵۱۱۴۰۱۰ و نرخ حقوق ورودی آن ۲۲ درصد است. ٢- نام دیگر یعنی (لوازم یدکی اتومبیل سواری در اظهارنامه نوشته شده در حالی که کالا استارتر و دینام است. ۳- اسناد پیوست اظهارنامه خلاف واقع است برای اینکه برخلاف کالای موجود که «استارترودینام» است، قید عبارت «لوازم یدکی اتومبیل سواری» شده است.
با توجه به نکاتی که ذیلا نقل می شود، استدلال گمرک قابل رد بوده و مسئله قاچاق نیز منتفی است.
نکات مهم در خصوص حق گمرک
۱-در مورد کد کالا یا همان «عنوان» یعنی ۸۷۰۸۹۱۱۰ با نرخ ۱۲ درصد حق با گمرک است، زیرا کالای موجود (استارتر و دینام) با کد ۸۵۱۱۴۰۱۰ و نرخ ۲۲ درصد در کتاب مقررات صادرات و واردات مشخص شده است. بنابراین اگر مسئله نام دیگرو خلاف بودن «اسناد خلاف واقع» نیز احراز شود قاچاق محرز است، نکات زیر در مورد این دو عامل است.
۲-در مورد کد کالا یا همان «عنوان» یعنی ۸۷۰۸۹۱۱۰ با نرخ ۱۲ درصد و گمرک است، زیرا کالای موجود (استارتر و دینام) با کد ۸۵۱۱۴۰۱۰ و
د ۸۵۱۱۲۰۱ و نرخ ۲۲ | درصد در کتاب مقررات صادرات و واردات مشخص شده است. بنابراین ای مسئله نام دیگرو خلاف بودن «اسناد خلاف واقع» نیز احراز شود قاچاق می است، نکات زیر در مورد این دو عامل است.
۳-در اظهارنامه و در محل درج نام کالا قید عبارت «لوازم یدکی اتومبیل سواری به عمل آمده است که ربطی به نام کالا ندارد و اصولا «نام» محسوب نمی شود، بلکه گروهی از اقلام مربوط به اتومبیل سواری را پوشش می دهد، لذا این جزء از سه مشخصه موصوف یعنی عنوان کالای مجاز … دیگر، نام دیگرواسناد خلاف واقع) محقق نشده و همین امر برای عدم تطبيق اظهاربا مدلول بند اح» ماده ۱۱۳ قانون گمرک برای منتفی شدن قاچاق کافی است. ثیت سفارش کالا در سامانه جامع تجارت
۳-مزید بر مندرجات بند ۱ و ۲ بالا، مشخصه سوم یعنی (اسناد خلاف واقع قابل احراز نیست ، برای اینکه سند ضميمه اظهارنامه قید «لوازم یدکی اتومبیل سواری کرده است و می دانیم که «استارتر و دینام» هم از همین لوازم است. بنابراین خلاف بودن سند منتفی است و تنها یک «سند نادرست» محسوب می شود.
به این ترتیب ادعای گمرک در مورد قاچاق منتفی است.
ترخیص کالا از گمرک
شرکت بازرگانی ترخیص کارا به عنوان یک حق العمل کار گمرکی خدمات ترخیص کالا از گمرکات زیر را انجام می دهد.
ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام خمینی ، ترخیص کالا از گمرک شهریار ، ترخیص کالا از گمرک بندر امام خمینی ، ترخیص کالا از گمرک پست ، ترخیص کالا از گمرک شهید باهنر ، ترخیص کالا از گمرک شهید رجایی ، ترخیص کالا از گمرک بندر عباس
شماره های تماس : ۰۲۱۲۲۶۳۹۵۷۹ – ۰۲۱۲۲۶۳۹۵۸۰
.
جمع بندی
تعیین تکلیف صاحب کالا در رابطه با اظهار خلاف به شرح موصوف:
همان طور که ملاحظه شد، «کالای مجاز (استارتر و دینام با نرخ حقوق ورودی ۲۲ درصد) تحت عنوان «کد هشت رقمی ۸۷۰۸۹۱۱۰) کالای مجاز دیگری که حقوق ورودی آن (۱۲ درصد) است، یعنی ۱۰ درصد کمتر است با درج عبارت (لوازم یدکی اتومبیل سواری توأم با اسناد نادرست به گمرک اظهار شده است که با هیچ یک از شقوق ماده ۱۱۳ قانون گمرک (مصادیق قاچاق) یا سایر مواد قانون گمرک، قاچاق محسوب نمی شود. ولی صاحب کالا باید با پرداخت مابه التفاوت حقوق ورودی (۱۰ درصد علاوه بر ۱۲ درصد اولیه) و جریمه ای که حداقل آن ۱۰ درصد مابه التفاوت و حداکثرآن صددرصد مابه التفاوت به تشخیص گمرک جبران اظهار خلاف خود را بنماید.