آشنایی با گمرک و ماموریت های آن

گمرک (به زبان انگلیسی Customs) یک سازمان دولتی در جمهوری اسلامی است. وظایف و ماموریت های این سازمان عبارت است از :

  1. اجرای قوانین گمرکی و اخذ حقوق و عوارض ورودی (واردات) و خروجی (صادرات)
  2. اجرای سایر قوانین و مقررات مربوط به واردات، ترانزیت و صادرات کالاها می‌باشد
  3. اجرای قوانین و مقررات مربوط به کالای همراه مسافر

ما در اینجا سعی خواهیم کرد که شما را با با وظایف و ماموریت های گمرک بیشتر آشنا کنیم. همچنین شما در این مقاله با بسیاری از اصطلاحات گمرکی از جمله ترخیص کار گمرک ، حق العمل کار گمرکی ، مامور گمرک ، فرایند ترخیص کالا از گمرک و … آشنا خواهید شد. شما برای آشنایی بیشتر می توانید به سایت گمرک جمهوری اسلامی ایران مراجعه نمایید.

زمان تقریبی مطالعه این مقاله ۵ دقیقه می باشد.| بروزرسانی در تاریخ ۱۳۹۹/۰۸/۰۲

شرکت ترخیص کارا با توجه به تجربه و دانش علمی و عملی ترخیص کالا در گمرک توان ترخیص کالای وارداتی شما را از تمامی گمرکات کشور دارا می باشد. در ادامه اطلاعاتی از وضعیتی گمرکات کشور و ترخیص کالا از گمرک در اختیار شما قرار خواهیم داد.

گمرک

شرکت بازرگانی واردات و صادرات کارا

خدمات بازرگانی ، ترخیص کالا و ثبت سفارش واردات کالا تخصص ماست

شرکت ترخیص کالا و بازرگانی صادرات و واردات ” ترخیص کارا “در تمام حوزه های خدمات بازرگانی، واردات کالا ، صادرات، ترخیص کالا از گمرک و … به ارائه خدمات می پردازد.

شما می توانید برای ثبت سفارش کالا از چین ،  واردات کالا از چین ، واردات از ترکیه ، واردات از آلمان , واردات از ایتالیا  واردات از چین , صادرات به عراق و از سایر کشور ها با ما تماس بگیرید.

برای تماس با کارشناسان ما می توانید از طریق شماره های زیر اقدام نمایید:

۰۲۱۲۲۶۳۹۵۷۹  – ۰۲۱۲۲۶۳۹۵۸۰

آشنایی با برخی اصطلاحات گمرک

وظایف گمرک

  • وصول عواید یا درآمدهای گمرکی
  • حصول اطمینان از اجرای دقیق مقررات و سیاست های ناظر بر بازرگانی خارجی و قوانین صادرات و واردات
  • نظارت بر اجرای الزامات قانون راجع به واردات کالا ، صادرات کالا و ترانزیت کالا، ترخیص کالا در گمرک از  هر لحاظ به ویژه، مجوز های واردات کالا مشتمل بر مجوز بهداشت ، مجوز استاندارد کالا ، و نظایر آن به طور حتم غیر قابل واگذاری به بخش خصوصی است.

عموماً وظایف دیگری مثل نگهداری کالا، خدمات مربوط به تخلیه و بارگیری کالا و از این قبیل به بخش خصوصی واگذار می شود، که در هرحال این مؤسسات خصوصی ملزم به رعایت و اجرای قانون گمرک به فرض اینکه متعلق به گمرک باشد هستند.

نقاط یا قسمت هایی از سرزمین که تحت عنوان « مناطق آزاد » خوانده می شوند و در خارج از قلمرو گمرکی قرار دارند، از این قاعده خارج است، و ممکن است خود تشکیلات مشابهی داشته باشند، به هر صورت اگر قرار باشد از این مناطق به داخل قلمرو گمرکی یا برعکس کالاهایی وارد یا خارج شود، گمرک حد فاصل سرزمین اصلی قلمرو گمرکی و منطقه آزاد به انجام همان وظایف که اشاره شد خواهد پرداخت.{منبع ویکی پدیا}

اصطلاحات و مفاهیم گمرکی

تشریفات گمرکی

به لاتین Customs Formalities ، تمامی عملیاتی که باید توسط اشخاص مربوط همچون ترخیص کاران و حق العمل کار  به منظور رعایت مقررات قانون گمرک ایجاد شود. این تشریفات ممکن است شامل تشریفات واردات کالا مربوط به مقررات و مجوز ثبت سفارش کالا در وزارت بازرگانی، مجوز بهداشت نباتی ، مجوز دامی ، مهاجرت ، ارز و مقررات صدور مجوز باشد. این تشریفات در ارتباط با رویه ها و روش های گوناگون گمرکی طبق عهدنامه کیوتو می باشد.

مرز گمرکی

به لاتین Customs Frontier مرز یک قلمرو گمرکی است.

قانون گمرکی

قانون گمرکی (Customs Law) مقررات قانونی و آیین نامه ای مربوط به واردات کالا ، صادرات کالا ، جابه جایی یا انبار کردن و ترخیص کالا از گمرک است. که اعمال و اجرای آن به طور خاص به گمرک محول شده و هر نوع مقرراتی که طبق اختیارات قانونی خود تنظیم می نماید را شامل می گردد.

قانون گمرک به طور کلی شامل مقرراتی درباره موارد زیر است
  • وظایف، اختیارات و مسئولیت های گمرکی و همچنین حقوق و تعهدات مربوط به اشخاص ذی ربط و ترخیص کار های گمرک
  • رویه های گوناگون گمرکی، همراه با شرایط و تشریفات مربوط به اعمال آن ها
  • عوامل مربوط به اعمال حقوق و عوارض گمرکی در واردات کالا و صادرات کالا
  • ماهیت و پیامدهای قانونی ناشی از تخلفات
  • راه و روش پژوهش خواهی

منطقه آبی گمرکی

منطقه آبی گمرکی (Customs Maritime Zone) منطقه دریایی تحت نظارت گمرک مطابق قوانین داخلی می باشد. منطقه دریایی تحت نظارت سازمان ممکن است شامل منطقه ای باشد که تا قلمرو آبی ادامه داشته باشد.

ادارات گمرک

اداره پست

به لاتین Postal Service  یک موسسه خصوصی یا عمومی است دارای مجوز از طرف دولت که خدمات بین المللی بر اساس متون قانونی اتحادیه جهانی پست را که در حال حاضر نافذ می باشند، ارائه دهد. در خصوص ترخیص کالا از گمرک پست بیشتر بخوانید.

اداره گمرک

به لاتین Customs Office واحد اداری گمرکی ذی صلاح برای انجام تشریفات گمرکی، و اماکن یا سایر مناطقی است که برای این منظور به وسیله ی مقامات ذی صلاح تایید شده است.

اداره گمرک مبدا

به لاتین Customs Office of Departure ، هر اداره گمرکی که در آن عملیات ترانزیت گمرکی آغاز می شود.

اداره گمرک مقصد

به لاتین Customs Office of Destination ، هر اداره گمرکی که عملیات ترانزیت گمرکی در آن جا پایان می پذیرد.

اداره گمرک سر راه

به لاتین Office En Route ، اداره گمرکی است که در جریان عملیات ترانزیت گمرکی، کالاها به آن وارد یا از آن صادر می شوند.

منبع: واژه نامه سازمان جهانی گمرک (World customs organization terminology)

مبادی گمرکات کشور

مبادی گمرکات کشور

نکات تحویل و انبار کالا در گمرک

انبارهای گمرکی که کالاهای گمرک نشده را تحویل گرفتند، مکلف به درج مفاد ماده ۲۴ قانون گمرک به متروکه شدن کالا در ظهر قبض انبار هستند.

قبض انبار مهلت حداکثر سه ماه توقف مجاز در انبارهای گمرکی درج می گردد. ۱ / ۱- سیزدهم قبض انبار به شرکت حمل ونقل با آورنده کالا تحویل می شود و این شرکت ها مکلف هستند تاریخ تحویل کالا به انبارهای گمرکی و مفاد ماده ۲۴ قانون گمرک را حداکثر ظرف پنج روز پس از تحویل کالا به صاحب یا گیرنده کالا و در صورتی که مشخص نباشد به بانک گشایش کننده اعتبار یا فروشنده کالا اطلاع دهند، در غیر این صورت مسئولیت هرنوع خسارت که به اشخاص ذی نفع وارد شود متوجه آنها می باشد.

مهلت سه ماهه که حداکثر مهلت مجاز توقف کالا در انبارهای گمرکی است،
اضای صاحب کالا تا دو ماه دیگر قابل تمدید است و اگر بعد از این وی یکی از رویه های گمرکی اظهار ننماید، کالا متروکه میشود.

رویه های گمرکی یا (Customs Procedures) برحسب اینکه واردات باشد یا واردات قطعی، موقت، مرجوعی، ترانزیت خارجی یا داخلی. – صادرات قطعی، موقت، برگشتی.

همانطور که در بند  گفته شد حداکثر مهلت توقف سه ماه است. بدیهی است کالاهای سریع الفساد و حیوانات زنده بلافاصله بعد از ورود باید ترخیص شوند در غیر این صورت مشمول مقررات متروکه می باشند.

انبارهای اختصاصی گمرک

انبارهای اختصاصی جزء انبارهای گمرکی محسوب نمی شوند، ولی جزء اماکن گمرکی هستند. انبار  اختصاصی یا انبار زیر کلید گمرک، متعلق یه صاحب کالای وارداتی است.

کالا در انبار اختصاصی مشمول مقررات متروکه نمی شود. زیرا تضمین کافی برای استفاده از انبار اختصاصی قبلا اخذ شده و در صورتی که مهلت مجاز توقف کالا در انبار اختصاصی (محدود به سه ماه نبوده و با موافقت گمرک تعیین می شود) پایان یابد، گمرک حقوق ورودی و عوارض متعلق به کالا را از محل تضمين تأمین و پس از وصول، پروانه ورود قطعی صادر می کند و برای صاحب کالا ارسال می نماید. در چنین حالتی، حساب موجودی انبار به همان میزان تسویه شده و کالا تحت نظارت گمرک به انبارهای معمولی صاحب کالا انتقال و در دفاتر انبار عمل می شود.

اگر کالا در انبار اختصاصی از بین برود یا آسیب ببیند، حقوق ورودی و عوارض متعلق از محل تضمين وصول می شود، مگر اینکه از بین رفتن با آسیب دیدن کالا ناشی از عوامل قوه قهریه باشد. (مدلول تبصره های ماده ۳۰ قانون گمرک)

برعکس انبارهای اختصاصی، کالاهایی که در انبارهای گمرکی از بین برود یا آسیب ببیند، به میزان کاهش یا آسیب دیدگی از حقوق ورودی و عوارض بخشوده می شود. (مدلول ماده ۴۹ قانون گمرک)

پرداخت غرامت بابت کالای آسیب دیده یا از بین رفته در انبارهای گمرکی غیر از مواردی مثل آتش سوزی و احتراق و انفجار ناشی از قوه قهریه، بدی بسته بندی، ناشی از بی احتیاطی ارزیابان گمرک در ارزیابی کالا، به عهده انباردار است.

محوطه های گمرک | انبار گمرک | خسارت کالا وارداتی یا صادراتی | شرایط دریافت غرامت
عهدنامه های بین المللی گمرک , عهدنامه استانبول , عهدنامه ژوهانسبورگ , عهدنامه های گمرکی , عهدنامه کیوتو
,

عهدنامه های بین المللی گمرک

عهدنامه های بین المللی گمرک عهدنامه های بین المللی گمرک : امورات …
ترخیص کالا از گمرک پست
,

ترخیص کالا از گمرک پست | ترخیص کالای پستی

ترخیص کالا از گمرک پست و ترخیص کالای پستی در واردات و صادرات برخی…